Читај ми!

Романовска раса оваца троши мање хране од домаћих, а даје више јагањаца

Ивица Јовановић из Плочице је највећи узгајивач оваца у окружењу. Тренутно има преко 200 грла расе романовски, за коју каже да је најисплативија. Задовољан је субвенцијама које даје држава, а једини проблем му је што не може да закупи довољно пољопривредног земљишта.

Ивица Јовановић из Плочице је пре четири године распродао козе и бергамо овце које је до тад имао, купио из увоза 40 оваца расе романовски, чија је генетика чешка, уложио око 100.000 евра у изградњу нове штале и куповину механизације и тако започео уносан посао.

За ову расу каже да је тражена, троши мање хране од домаћих, али што је најважније, даје више јагањаца.

"Ја сам имао један пример да је овца ојагњила пет јагањаца. То је за сад, али то су младе овце, неке ојагње и до шест. Имали смо и доста четворки. Ретко се деси да ојагњи једно", наводи Ивица Јовановић, фармер.

Сва грла су уматичена, за свако се зна порекло и Ивица о томе строго води рачуна. Како се не би мешала, не излазе на пашу. О свему се брину радници.

"Имамо видео надзор, све је покривено камерама. Пратим ту из куће, а горе имамо још једног радника. Шакала има около, али нису ушли јер имамо керове, кавкаске овчаре", наводи Рајко Томашевић, радник.

Ивица јагањце продаје искључиво на велико, кланицама или за приплод. Задовољан је ценом, а очекује да буде и виша, јер су и житарице поскупеле. Проблем је што нема довољно закупљене земље, на којој углавном сеје детелину луцерку, већ мора да докупљује храну.

"Ове године ми је следовало 30 хектара да добијем. Од тога су ми одбили 15 хектара моје земље, али од 15 које је требало да добијем, добио сам само три", наводи Ивица Јовановић, фармер.

Држава даје добре субвенције. Новац касни, али стиже. Ако буде И обећаног повећања, Ивица планира да прошири производњу. Има жељу да направи још једну шталу, а оваца може да буде и три пута више него до сад.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара