Порез на земљу у лесковачком крају диктира тржиште

Висина пореза на пољопривредно и шумско земљиште разликује се не од града до града већ често и од села до села. У плодној лесковачкој котлини цена ораница је изузетно висока, потражња је велика па се и за порез издваја знатно више него у брдско-планинским селима. И висину пореза одређује тржиште.

Земља је овде злата вредна. Тешко се долази до сваког ара, па никог не чуди што цена хектара достиже и 200.000 евра. За разлику од Стајковца, власотиначког села крај Јужне Мораве, у селима подно Радана земљу готово нико не купује.

"Вредност земљишта је изузетно ниска, тржишна вредност овде се креће неких 10 до 15 евра по ару јер нема људи, све је то упарложено", каже Дејан Стојановић, заменик председника Општине Бојник.

А управо тржиште одређује висину пореза на пољопривредно земљиште. Тако је од 2017. године. У селу Свирцу где се куће не виде од пластеника купују се мале парцеле, често по нереално високим ценама како би се имања укрупнила. Зато је и висина пореза виша него у неким местима која су ближа граду.

"Ове године смо платили око 20.000 динара. Је л’ то много? Па мислим да је то превише с обзиром на ситуацију какву смо имали проблем ове године са ценом парадајза", објашњава Саша Недељковић, пољопривредник из Свирца.

Александар Коцић има око 8 хектара плодних ораница, обрађених и засађених. Каже да порез није висок, проблем је скупа и несигурна повртарска производња.

"Све што ти дођу обавезе мораш да измириш па ако има за тебе има, ако нема то је то. Плаћамо, шта ћемо", додаје Александар Коцић, пољопривредник из Свирца.

У локалној пореској администрацији објашњавају да рачуни јесу виши него 2016. када се порез другачије обрачунавао. У селу Свирцу, које је у петој од седам зона колико их има град Лесковац, цена је ове године 96 динара по метру квадратном, динар мање него прошле и чак 12 динара мање него пре четири године.

"Утврђена пореска цена по метру квадратном зависи од промета непокретности у тој зони, значи уколико је било промета непокретности у тој зони цена се коригује на основу тих промета односно на основу уговора о купопродаји које ми добијамо од нотара", истиче Сандра Филиповић, пореска инспекторка Града Лесковца.

У бојничким селима цена је 28 динара по метру квадратном, а на подручју Власотинца по одлуци Скупштине ове општине порез на пољопривредно земљиште се не наплаћује.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи