Две секунде коришћења мобилног телефона за воланом, 28 метара слепе вожње

Више од четвртине саобраћајних удеса настаје због непажње возача. Један од најчешћих узрока јесте и употреба мобилних телефона током вожње, показује истраживање Агенције за безбедност саобраћаја. Возачи из Војводине имају највише таквих прекршаја.

Иако су возачи из Новог Сада, поред Сремске Митровице и Кикинде, у врху ове листе несавесних возача, већина њих каже да овај прекшај треба драстично санкционисати.

"Једном сам нешто скоро као куцкао, и замало се догодило, замало, али успео сам да закочим на време, имао сам среће", присећа се један возач, а други додаје: "Камионџије, значи 70 одсто, ја их стално посматрам, користе мобилни телефон у току вожње, значи ужасно."

Међутим, иако свесни ризика и висине новчане казне од десет хиљда динара, само у једној недељи марта саобраћајна полиција казнила је око пет хиљада возача због овог прекрашаја. Међу њима, највише возача теретних возила и аутобуса.

"Забрињавајуће је што су возачи аутобуса најгори по том питању, а имају управо највећу одговорност, и највећа је на аутопуту, да кажемо, коришћење мобилног телефона, где је управо и најнебезбедније", наводи Владимир Џигурски из Струковног удружења полиције "Др Арчибалд Рајс".

Истраживање показује да је за куцање текстуалне поруке потребно до 28 секунди, а само неколико да због тога угрозите свој или живот других учесника у саобраћају.

"Возач који само две секунде користи мобилни телефон, пређе 28 метара таквозване слепе вожње, да би то сад упоредили ко нема појам о метражи, агенција за безбедност саобраћаја је правила лепо поређење да то може да се поистовети са три аутобуса да прођете. Сложићете се да је то велика дужина да прођете на слепо", наглашава Владимир Џигурски из Струковног удружења полиције "Др Арчибалд Рајс".

Зато су током последњих година у посматрање прекшаја укључени и саобрајни полицајци у цивилу, који након што увиде прекшај, то одмах и дојаве стационарној патроли, која зауставља и санкицонише возача.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи