Читај ми!

Пожари у Златиборском округу, неприступачан терен отежава посао ватрогасцима

Два пожара на територији Златиборског округа – на Црном врху изнад Прибоја и код нововарошког села Рутоши за сада не угрожавају објекте и локално становништво, али су велики проблем за ватрогасце, јер се шире и неприступачним тереном. Данима већ горе и шуме на Великом Стоцу и Гостиљу у Републици Српској, на самој граници Националног парка Тара, па се и ту даноноћно дежура.

У доњем делу кањона Увац, на подручју Црног врха у прибојској и Рутоша у нововарошкој општини гори око 100 хектара шуме и ниског растиња.

Пожар је избио на два места у неприступачном делу кањона, где је гашење немогуће, а повремени, јак ветар га шири.

Ватрогасци из Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, Ужица и Новог Пазара и током ноћи и јутрос заустављају ватру да не пређе на другу страну, где се налазе насеља, која за сада нису угрожена.

Дим од пожара стиже и до Златибора, а локализован је још један пожар у Рутошима, јуче изазван вероватно људским немаром.

Са пожарима на Великом Стоцу и на Гостиљу, изнад Вишеграда, ватрогасци се боре данима, чувајући рубне делове, како се ватра не би ширила, јер су и ове шуме на беспутном, неприступачном терену, па су у гашењу ангажовани и припадници хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Обронци планине Столац и Гостиљ, надомак су границе са Србијом и Националним парком Тара, чије су службе у потпуној приправности.

"Оно што можемо да урадимо је да посматрамо понашање пожара, уколико будемо имали неки нежељени ветар, можемо имати и нежељени сценарио. Наравно, ми смо спремни на то, имамо доста искуства са пожаром 2012. у Заовинама и у комуникацији смо са колегама из Републике Српске и, наравно, са нашим Сектором за ванредне ситуације", каже Марко Томић из НП "Тара".

Пожар је захватио највеће природно станиште Панчићеве оморике у свету, које се овде простире на неколико стотина хектара, и како кажу у Националном парку Тара, свако уништено стабло ове биљне врсте и иначе угрожене климатским променама, огроман је губитак.

За утеху је што, за сада, на овом подручју нема крунских пожара, горе ниско растиње и хумус, али у Гостиљу, проблем прави подземни пожар, који си шири корењем четинара.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво