Шабачки Графички центар - шансa за посао особама са инвалидитетом

Пут до посла и сигурне егзистенције није лак, а још тежи уколико је условљен и праћен здравственим проблемима. Послодавци имају обавезу, али и олакшице уколико запошљавају особе са инвалидитетом, а све је више предузећа за професионалну рехабилитацију. У Шапцу постоје три, а једно од њих, графички центар "Нова" због већег броја запрослених особа са инавлидитетом, проширио је и производне погоне.

Пре осам година било их је пет, данас од 29 радника 17 особа са инвалидитетом. Исти посао и заједнички пут да се и поред здравствених проблема стигне до плате и сигурности.

"Била сам без посла дуго, није ми тешко, колектив је добар фино су ме прихватили задовољна сам, нисам могла бољи посао да нађем ја сам завршила факултет али имам инвалидност", каже Слободанка Лазаревић, радница Графичког центра "Нова", а њена колегиница Драгана Ризнић додаје: "Мој проблем је кичма оперисала сам је са 13 година, ово ми је први посао, јако ми значи, колеге су дивне, излазе нам у сусрет помажу нам."

"Ово ми је други посао, овде радим годину и шест месеци и могу рећи да је фин посао, овде пакујем и тако даље", наводи Вукашин Цоловић, радник Графичког центра "Нова".

Од штампања мајица, оловака, шоља, канцеларијског материјала до шивења радне одеће и дизајна. До посла су стигли кроз обуке, а заједнички рад у погону заједничко и решење егзистенционалних проблема.

"Ми овде функционишемо као породична фирма, свима излазимо у сусрет и сви према својим могућностима раде. Нема пресије, све им је омогућено и све је како њима одговара. Имају први и други степен инвалидности и према томе су њихова радна места прилагођена", објашњава Борис Новаковић, кординатор за људске ресурсе и стручну праксу.

Са повећањем броја радника "Нова" је отворила нов погон са више од хиљаду квадрата, осавременила производњу. За Слађану која је у графичком центру више од 6 година, штампарија је друга кућа.

"Осећате да припадате у групу, нико вас не одбацује не гледају вас другим очима, сви смо једнаки, сви смо исти, овде смо сви исти и здрави и болесни", каже Слађана Петровић, радница Графичког центра "Нова".

Уз социјалну одговорност, купци производа фирми за професионалну рехабилитацију имају и олакшице.

"Сви наши пословни сарадници набавком робе из нашег асортимана имају уштеду од 33% у односу на тржишну вредност, конкретно то је набавком робе од 1.790.000 динара са ПДВ-ом не уплаћују у државни буџет вредност од 540.000 динара на годишњем нивоу", наводи Драган Петронић, комерцијални директор Графичког центра.

У "Новој" планирају и даље ширење производње. Са Националном службом за запошљавање имају добру сарадњу. Због пружене прилике поједини радници са инвалидитетом су се и доселили у Шабац.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара