Читај ми!

Од 20 поступака ВТО у мају у крагујевачком центру потврђено 16 трудноћа

Мере државе - неограничен број покушаја о трошку Републичког фонда здравственог осигурања, подизање старосне границе за жене и примена свих биомедицинских процедура оплодње, отвориле су нове могућности за парове да постану родитељи. У најмлађем државном центру за биомедицински помогнуту оплодњу у Крагујевцу радили су, како кажу, "у инат корони " и забележили несвакдашњи успех, чак 80 одсто потврђених вантелесних оплодњи.

Годинама су чекале и никада нису одустале у намери да постану мајке. Свака са својом причом, прошле су сложене медицинске процедуре, стрепеле, надале се и дочекале најлепше вести - да су трудне.

 

"Човек у датом тренутку стане, заледи се, па онда каже, полако, идемо полако, да видимо шта иде даље, како иде даље. Тако, да ништа, ништа лепше од тога нема", каже Милена Марковић из Крагујевца.

Данијела Васић из Параћина саветује: "Препоручила бих свим женама у Србији да се одлуче на овај процес. Није ништа страшно, то је један прелепи осећај треба само веровати и ето, чуда се дешавају.

Од 20 вантелесних оплодњи урађених у мају у крагујевачком центру, потврђено је 16 трудноћа. И то је "чудо", вансеријски успех, као резултат савремене опреме, медицинског тима и примене светских достигнућа.

Др Марија Шорак из центра за БМПО УКЦ Крагујевац каже да сада свакако парови, већ воде рачуна о томе, колико дуго покушавају да остану у другом стању: "Јављају се већином на време, тако да, вероватно је и то један од разлога зашто сада имамо бољу успешност".

Од почетка године, деведесетак парова прошло је кроз поступак вантелесне оплодње, а код 62,5 одсто пацијенткиња до 35. године, потврђена је трудноћа, што је такође изнад светског просека.

"Ми смо планирали пре три године, да у 2023. години, дакле након пет година рада, постигнемо неких 200 парова, годишње. Оно што смо ми посебно срећни, захваљујући кадру који имамо, да ћемо већ 2021., две године пре него што смо планирали, остварити тај успех", наводи проф.др Предраг Саздановић, директор УКЦ Крагујевац.

Само у прошлој години, о трошку државе, око 4.500 парова упућено је у државне и приватне клинике, на вантелесну оплодњу. Сваки покушај - нада за нови живот и срећна лица широм Србије.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи