Читај ми!

Србија и Румунија реконстриушу кладовску тврђаву Фетислам

Пројекат је назван "Тајне средњевековних тврђава - гвоздена капија" и коштаће око 760 хиљада евра.

Готово 500 година историје уткано је у зидине Турске тврђаве  Фетислам у Кладову. Ово здање на обали Дунава сведок је сусрета Истока и Запада и бурних времена, специфично је у односу на сличне фортификацијске грађевине.

" За разлику од многих других тврђава у овом окружењу из периода осамнаестог века, рецимо утврђење на острву Аса Кале, па онда Елизабетен Форт који је такође из осамнаестог века, кладовска тврђава, односно Фетислам, је једна од најочуванијих и на сву срећу недоступна
водама Дунава које су све ове остале твђаве потопиле," подсећа археолог Вујадин Вујадиновић.

Како би културно-историјско наслеђе било сачувано за будуће  генерације, општина Кладово је у сарадњи са румунским Турн Северином реализовала пројекат "Тајне средњевековних тврђава - гвоздене капије" ИПА пројекат  прекограничне сарадње Европске Уније. Укупна вредност
пројекта је око 760 хиљада евра, од чега је Европска Унија из својих фондова издвојила 85 посто средстава. Циљ пројекта је унапређење туристичких потенцијала Кладова, Доњег Подунавља и Источне Србије.
Саша Николић,председник Општине Кладово, открива план:" Ако ми увежемо цело Доње Подунавље са Неготинским пивницама и зајечарском Ромулијаном, заиста добијамо један значајан туристички производ и значајан туристички потенцијал."

Општина Кладово ће и даље улагати у унапређење туризма као једног од основних стубова развоја економије тог краја.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи