Читај ми!

Маштовити колач са шеширом

На 17. републичком такмичању посластичара на Палићу учествовало је 15 средњих школа, а једну од награда освојила је Драгана Танасковић из панчевачке Економско-трговинске школе „Паја Маргановић".

После теста теоријског знања такмичари су имали практични део надметања. Драгана је у договору са својом професорком одлучила да направи чоколадни колач који је освојио 2. место.

"Припремала сам чоколадну модерну посластицу која се састоји од чоколадне бисквит масе, баварског крема, чоколадне глазуре и соса од вишања који сам направила", каже Драгана Танасковић, ученица Економско-трговинске школе "Паја Маргановић" у Панчеву.

"Декорација у тањиру је била наша идеја, свако је имао нешто своје, а одлучили смо се за уметнички рад цртања на тањиру, где је тај колач цилиндричног облика изгледао као шешир", објашњава професорка Светлана Стојшић.

Да би се заслужила награда на једном такмичењу изузетно је важно обратити пажњу на декорацију за коју је неопходно много стрпљења, инспирације и посебне вештине да би се колач украсио.

"Највише пажње обраћам на детаље, али пре свега тај колач мора да буде укусан", додаје Драгана.

У Економско-трговинској школи у Панчеву имају једно заједничко одељење за посластичаре и конобаре, са 30 ђака, и једно одељење куварског смера. За све који су вредни, по завршетку школовања има довољно посла.

"Посла за ову децу има све више зато што овде добијају квалитетна знања, мењају навике које су јединствене на тржишту и они као такви после наступају са великим ангажовањем у било ком угоститељском објекту", каже Небојша Поповски, директор Економско-трговинске школе "Паја Маргановић" у Панчеву.

На републичком такмичењу на Палићу, конобар Јо Шамуел из Панчева освојио је 5. место у услуживању.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи