Југословенска модерна у зрењанинском Народном музеју

Медија центар "Одбрана" представио је у Народном музеју у Зрењанину изложбу под називом "Исповести југословенске модерне". Реч је о радовима који су део Збирке галерије Дома војске Србије.

Нека од највећих уметничких имена са ових простора део су поставке којом је приказан развој савременог сликарства двадесетог века. Радови су настали у различитим техникама, тематски су разнородни, али сваки приказује врхунске уметничке домете аутора.

"Оно што имамо из ранијег периода, то су Сава Шумановић, Љуба Ивановић, Пеђа Милосављевић, Даница Антић. И сви они су урадили велики број значајних дела на папиру. Сликари су из целе бивше Југославије. И то је једна од занимљивих карактеристика. Значи, млађи људи и не знају за неке ауторе, ево прилике да се увере и да обнове своје знање за оне који су знали, а за оне који су знали да виде и да сазнају нешто ново", каже Весна Мијатовић Вујић, Медија центар "Одбрана".

Зрењанински Народни музеј је поводом манифестације "Музеји Србиједесет дана од десет до десет" испунио су своје изложбене просторе.

"Ми имамо изложбе и у Малом салону, у холу Народног музеја, имамо пет камерних поставки, а за Европску ноћ музеја имаћемо етнолошки и археолошки филм", објшњава Сања Врзић из Народног музеја у Зрењанину.

Уметничка Збирка Галерије Дома војске Србије поседује око 1400 дела, а после слика, радови на папиру су најбројнији. Поставка "Исповести југословенске модерне" биће у Зрењанину до 8. јула.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво