Читај ми!

Наша школска башта у Трудељу по методу очигледности

Четири ђака сеоске школе у Трудељу на Руднику направила су са учитељицом школску башту, па тако поред редовне наставе, уче шта се и како у пролеће сади, колико је значајна здрава храна и како да искористе природу која их окружује.

Александри, Немањи, Милораду и Андријани пољски радови нису новост. Живе на селу, на обронцима Рудника где од малих ногу на неки начин уз породицу учествују у пољопривреди. Ипак, ангажовање у њиховој школској башти посебно је искуство.

Већ знају за шта служи будак, како се прави бразда, све о поврћу.

Амбијентална настава под ведрим небом и излазак у природу додатно их мотивише да практично примене оно што науче у учионици.

"Тамо научимо све о биљкама, а овде кад изађемо све сами видимо и све сами радимо", објашњава Андријана Јовановић ученица трећи разред.

"Они уче кроз тактилна чула, визуелна чула, посматрају, додирују. Све оно што је у књигама кроз редове, то је на отвореном у оном смислу правом у којем ће им остати за трајно неко знање", објашњава Катарина Илинчић, учитељица у Трудељу.

Пројектом Наша школска башта ова посвећена учитељица своје ђаке учи да што боље упознају оно што их окружује и на прави начин искористе оно што им природа дарује.

"Укључујемо методу очигледности и посматрања, истраживања у природи где се деца едукују за будућност и да науче како да раде у животу и како да се понашају и поступају на онај начин који ће им донети неко функционално знање", додаје учитељица.

Сеоска школа у Трудељу издвојено је одељење рудничке школе "Арсеније Лома" која је већ годинама укључена у међународни програм еко школе и организује бројне запажене еколошке и хуманитарне акције.





субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво