Конзервирано налазиште на Моравском коридору

Археолози Института у Београду и Народног музеја у Крушевцу завршили су детаљна истраживања на делу локалитета Конопљара, недалеко од Крушевца, где ће ускоро проћи најмодернији дигитални ауто пут у Србији. Овај значајан пројекат финансирају "Коридори Србије".

Заштитним ископавањима јужне периферије налазишта, откривени су трагови насеља где се у континуитету живело 8000 година. Од млађег каменог доба - старчевачке културе, па све до почетка 13. века.

"Дивно место за живот што и данас одликује овај простор. Ми у близини имамо један извор са кога се и данас пије вода на овој лепој речној тераси која није плавила. Живело се и тада као и данас, сасвим лепо. Ту је и велики водени ток Западне Мораве. Клима је лепа, земља је плодна. Више није потребно обичном човеку ни тада, а ни сада", рекао је Марин Бугар, археолог Народног Музеја у Крушевцу.

Ово налазиште је откривено када се радила северна обилазница око Крушевца. Локалитет је темељно истраживан пре четврт века. Радови су интезивирани јер ће овде ускоро проћи још једна трака Моравског Коридора.

Најрепрезентативнији налаз је пећ од печене земље, стара 3.000 година. Чврсте грађе нема, али су током ископавања пронађене контуре објеката из свих периода, делови керамике, алата, накита, који чекају на конзервацију. Слични предмети, од раније, са овог локалитета део су сталне поставке Народног Музеја.

"Захваљујући савременим просто техничким и технолошким могућностима бићемо у прилици да реконструишемо виртуелно, али доста прецизно налазиште у његовим изворним габаритима како је то забележено на нашој документацији и на документацији колега из деведестих година", каже Иван Бугарски, археолог руководилац заштитних истраживања.

Истиче да је платформама географског информационог система могуће повезати ситуације са дела локалитета који више не постоји и наше ситуације са овог дела локалитета који тренутно постоји, али ће брзо завршити под машинама.

Као што је био случај са некрополом из средњег века, преко које је после детаљног истраживања деведесетих година, изграђена обилазница, дуж трасе Моравског Коридора од Појата до Прељине, постоји више налазишта, па ће археолози наставити истраживања око раније снимљених деоница будућег ауто пута.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво