Субвенције за фарме оваца у пограничном делу Србије

Из Топлице деценијама уназад одлази становништво, али се и враћа. Недостатак посла у граду, многе је ипак приморао да се врате на село и баве пољопривредом. Да би задржала младе у селима Општина Куршумлија годишње издваја стотину милиона динара за подстицајне мере у пољопривреди.

Младен Ристић из Косаничке Раче, после завршеног Пољопривредног факултета одлучио је да се из града врати на очево имање. Бави се овчарством и обрађује више од 50 хектара земље.

 

"Сада имамо стадо које има 250 оваца. Субвенције користимо од Министарства, добро су нам дошле и да није њих не би било толико исплативо овчарство. Сами знате сада је пандемија, мало иде теже продаја јагњади", каже Младен Ристић, фармер из Косаничке Раче.

Каролина Ристић, из Косаничке Раче каже да је из града дошла да живи у селу: "Тешко је, чувамо пуно оваца, имамо троје деце, али све може уз договор да се постигне".

По угледу на Ристиће и Рајковићима је овчарство постало породични бизнис. На фарми узгајају више од 100 уматичених грла оваца и јагњади.

"Ту смо ја и буразер тренутно, дошли смо из иностранства 2018. године. Наследили смо овце од покојног оца. Почели смо са две...", наводи Слободан Рајковић, из Косаничке Раче.

Овим младим овчарима, циљ је да у наредне 2 године удвоструче сточни фонд, али и да комшије и пријатељи крену њиховим стопама, јер су услови за бављење сточарством овде готово идеални.

Шездесетих година прошлог века Косаничка Рача је била општинско место. Овде је живело око 5 хиљада становника и сви су се бавили пољопривредом.

Да би задржала младе у селима Општина Куршумлија годишње издваја стотину милиона динара за подстицајне мере у пољопривреди.

О томе Јовица Ђиновић, из Пољопривредне службе Општине Куршумлија каже: "За једну овцу уматичену дајемо 10 хиљада динара по једном грлу тако да и то има утицаја и мислим да смо и ту направили један корак напред да мало померимо ову грану са неке мртве тачке."

Улаже се у инфраструктуру, а само ове године је асфалтирано и урађено више од 100 километара путева на сеоском подручју.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи