Читај ми!

Шабачки мостови - тема и инспирација

Мостови спајају људе и обале али и две шабачке установе. Библиотека и Школа примењених уметности већ две деценије у оквиру едиције ,,Култура ћирилице,, заједно припремају и организују изложбе.

Један од шабачким мостова инспирација је Ђорђу Ђерићу који се свакодневно дружи са камером и фото-апаратом  али и будућим клесарима, стилским кројачима, дрворезбарима из Школе примењених уметности.

 

 

"У питању је дигитална фотографија на тему мостови, фотографисала сам стари шабачки мост јер ми се свидела његова конструкција", Ксенија Опанковић, ученица.
"Одувек сам волела мостове јер ме асоцирају на путовања па сам одлучила да за ову изложбу урадим два ауторска графичка отиска у техници линорез", Јована Туфегџић, ученица.
Камички мост са носачима од белог гранита био је део старог трговачког краја. Од некадашње капије града, остала су само  сећања и фотографије.
"На овој изложби су приказане фотографије, акварели, графике и једна инсталација, мост од књига, који сведочи о мосту знања који смо ми у сарадњи са Библиотеком шабачком изградили као што градимо и поверење и сарадњу и пријатељство већ две деценије на едукацији младих у области културе и уметности", Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
Свечаном отварању железничког моста 1934. године присуствовао је краљ Александар Карађорђевић. Један од симбола Шапца памти и светле и тамне стране историје града.
"Овај мост је био симбол економског развоја, раста и спајања након Великог рата, а након Другог рата као симбол страдања наших суградјана од стране ослободилаца. Шабац је град на реци и нужно тражи мостове као услов свог постојања", наглашава Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.
Мостове су  ученици везли, резбарили, гравирали. Фотографисали су и етапе изградње новог који ће бити део ауто-пута од Руме до Шапца.    

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво