Читај ми!

Како је коњ Вук постао непобедив у даљинском јахању

Коњички клуб “Кремен” из Панчева веома је успешан у дисциплини даљинско јахање. Њихов коњ Вук био је државни првак већ седам пута, а јахачи освајају медаље у свим генерацијама, од деце, преко јуниора, до сениора.

Јахање је прави спорт за оне који воле активности у природи и животиње. У панчевачком коњичком клубу тренирају деца још од шесте године, а ту се уче координацији и концентрацији, одговорности, али пре свега љубави."Тата ме је, кад сам имала шест месеци, ставио на магарца први пут. Сад тренирам, не баш сваки дан, али често", каже Хана Божовић.

 

Чланови клуба "Кремен" вишеструки су државни прваци у даљинском јахању, дисциплини коју организује Светска коњичка федерација. Ту се јаше у етапама, до 120 километара. Марија Шаин је двострука победница у најмлађој категорији.
"Мој задатак је био да стигнем прва, да пазим да све буде у реду са коњем, да пулс буде у реду, да не ћопа кад га вратим," истиче Марија Шаин.
Права звезда клуба је коњ Вук, који није успео као галопер, али је у даљинском јахању непобедив. Тајна његовог успеха су свакодневни тренинзи, на добром терену, са пуно деце.
"Тако да он има дугачке тренинге, мења јахаче и стално је у кондицији, ради целе зиме и лети, и кад дође на трку њему је интересантно да изјаше и покаже колико има снаге", објашњава Вишња Андрић, тренер.
"Најбитније је да се коњ познаје, да јахач проведе више времена с њим, да доста тренира, како би знао колико је коњ спреман да истрчи одређену дистанцу", каже Ива Миоч, сениорска првакиња у даљинском јахању.
Јахачима су на располагању 21 коњ и три понија. Корона је мало пореметила календар такмичења, али тренинзи и брига о животињама су свакодневни. За све чланове то је пре свега уживање, а медаље долазе као награда за вишегодишњи труд.    

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво