Читај ми!

Љубав према француском језику на пиротски начин

Пиротска Гимназија добила је на поклон од брачног пара Перовић из Београда 102 књиге на француском језику. Донатори су се на тај гест одлучили после прилога о двојезичном одељењу емитованог у емисији „Ово је Србија."

Француски језик слови за језик љубави и музике. Отуда и објашњење, зашто је двојезично одељење у пиротској Гимназији, тако популарно за ђаке.

" Још од основне школе обожавала сам француски језик, много је помогла моја наставница француског језика из основне школе," каже Мила Ранчић, ученица.

Њена другарица Нина Петровић до сада је читала углавном на српском и енглеском језику. " Сада, када је наша библиотека богатија за још стотинак књига на француском језику, сматрам да је велика част што имамо  могућност да  читамо књиге на француском језику," са задовољством наводи Нина.

 У гимназијској библиотеци, до сада је постојало, такозвано „француско ћоше". Са новим књигама, то је озбиљан библиотечки фонд.

Ивица Панић,  професор француског језика, сматра да те  књиге могу само да им дају ширину, да још више унапреде њихово знање француског језика. " Једног дана можемо да их сматрамо франкофоним особама. Они после завршене Гимназије добијају и француску диплому, са којом могу да упишу било који факултет у Француској и у франкофоним земљама," објашњава професор.

Директорка Гимназије  Ивана Костадиновић прецизира да је реч о књигама од епохе  од епохе просветитељства и рационализма, преко хуманизма и ренесансе до савремене књижевности. "Овом приликом бих желела да  захвалим породици Перовић," истиће она.

Неки од пиротских гимназијалаца, школовање ће наставити у Француској. Надамо се у духу некадашње традиције, када су француски ђаци, након школовања у Србију враћали знање и доносили манире и мелодичност Француске.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво