У сусрет Светом Трифуну почињу смотре вина

Питома клима, погодно земљиште и осунчани брежуљци чине Левач и општину Рековац идеалним поднебљем за винову лозу. Нове, савремене винарије и аутохтоне сорте грожђа полако себи крче пут ка светским тржиштима, а некако се издвојила тамјаника која је прави хит у свету.

Винова лоза у Левчу гаји се на око 1.000 хектара. На 400 хектара су млади засади у пуном роду. Виноградарство је поновну експанзију доживело последњих десетак година. Посао воде четири велике винарије "Левач", "Винекс", "Ластар" и "Милетић", али своје место у виногорју проналазе и нови млади виноградари,  има их на стотине.

"Пету годину заредом одржава се и смотра винара и виноградара Левча. На челу манифестације је некадашњи министар пољопривреде Стојан Јевтић. Оцењују се најбоља вина и награђују произвођачи. Да би утакмица била фер не учествују професионалци, односно велике винарије", прецизира Предраг Мићић, директор винарије "Левач". 

Смотра је одржана у Пољопривредној школи у Рековцу која, између осталог, образује нове воћаре и виноградаре. Директор школе Љубиша Стевановић наводи да многи млади управо у воћарству и виноградарству виде шансу и за себе и за своју општину Рековац, која спада у ред неразвијених.

Када се заврше светковине и обележи Свети Трифун, наставља се посао. "Резидба је у току, од ње ће умногоме зависити овогодишњи род. Посао је накратко прекинуо хладни талас, али се радови већ са првим топлијим данима настављају а лоза припрема, уз  жељу да година буде родн", подсећа Александар Ђорђевић, председник Општине Рековац.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво