Нема зиме за шесточлану породицу Мутишић из Темске, захваљујући суграђанима

Породица Мутишић, самохрани отац са петоро мале деце, живи у веома тешким условима у пиротском селу Темска. Захваљујући Удружењу грађана Иницијатива за развој и сарадњу и бројним донаторима, Мутишићи ће се ускоро преселити у нови дом.

Породица Мутишић, самохрани отац са петоро мале деце, живи у тешким условима у пиротском селу Темска. Захваљујући Удружењу грађана Иницијатива за развој и сарадњу и бројним донаторима, Мутишићи ће се ускоро преселити у нови дом.

Трошна земљана кућа која прокишњава дом је шесточланој породици Мутишић из пиротског села Темска. За петоро малишана и њиховог оца ово је и кухиња и дневна и спаваћа соба, а по потреби и купатило. Воде у кући немају.


"Недостаје ми да имам посебну собу, да имамо купатило, кухињу и све друго што имају остала деца. Мени је одлично у школи, ја волим да идем у школу и да учим. Сваки дан радим домаћи," каже Андреа Мутишић.
Његовој сестри Дијани такође недостаје купатило као и соба, простор за учење где  јој, каже са смешком, не би сметала  браћа.

Самохрани отац Данило каже да деца нису гладна, али да у свему осталом оскудевају и зависе од помоћи добрих људи.
"Овде где смо услови су катастрофални. Није лако, морамо да се трудимо и да идемо напред, па како нам буде. Живимо од социјалне помоћи, дечјег додатка и то што радим приватно," наводи отац Данило.

 Када су прошлог лета видели услове у којима одраста петоро деце, из хуманитарне организације ИДЦ решили су да им помогну. Уз помоћ донатора, фирме из Београда која жели да остане анонимна, купљена им је кућа у селу површине 63 метра квадратна.
Марина Велев, хуманитарна организација ИДЦ, наводи: "Иако је Данило изузетно привржен отац, ипак је у овим условима тешко наћи посао и обезбедити неку другачију будућност. Поред средстава која смо определили за куповину куће, одвојили смо део средстава за обнову И довођење у другачије стање овог домаћинства."


Породицу помаже редовно и локална самоуправа Пирота,  за опремање куће неопходна је додатна помоћ. Усељење у нови дом Мутишићи очекује се за неколико дана. Надају се да ће он бити симбол боље и  срећније будућности.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво