Читај ми!

Поједина топличка села без струје већ десет дана

У двадесет планинских села прокупачке и куршумлијске општине и даље нема струје, иако у рашчишћавању путева и оспособљавању електромреже, екипама ЕПС-а помажу припадници Војске и радници “Србијашума”.

Седам стотина домаћинстава у Топличком крају, више од десет дана нема струју. Најтеже је на Радан планини.

"Поломило је дрвеће, то је катастрофа. Шљиве, крушке, јабуке, то је све сломило. Жице је овде свалило", објашњава Јаков Ковачевић из Власова.

И Дејан Стевановић из села Љуша каже да већ десет дана мештани чекају да кварови на електромрежи буду отклоњени.

„Рекли су да ће то да поправе, али за десет дана не могу да оправе, сигурно за петнаест. То су бандере све порушене, жице, уопште не може да се приђе до њих", каже Дејан.

Највећи проблем представљају чињеница да су ван функције електрични уређаји у којима чувају намирнице. Храна пропада, а до најближе продавнице путују и цео сат.

"Како струју немамо, хладњаке смо испразнили, месо смо бацили. Катастрофа је", каже Милета Барац из Мале Власе.

"У животу, ово грђе није било него што је сад. Ово је страшно, а највише ми је било жао због замрзивача. Немамо продавницу, кад неко дође, да му нешто спремиш", објашњава Ивка Ковачевић из Власова.

Када ће мештани добити струју нико са сигурношћу не може да каже, јер то зависи од временских прилика. У локалној самоуправи кажу да су ангажовали све расположиве капацитете али да је ситуација на терену врло тешка. Као прелазно решење, обезбеђено је педесет агрегата за најугроженије породице.

"Ситуација је прилично боља него што је била, тек сад следе неки озбиљни захвати на путевима у рашчишћавању. Очекујемо да наредна два месеца будемо присутни овде на планини, да све вратимо у првобитно стање", каже Миладин Радоичић, градски већник Прокупља.

Иако је двадесет далековода поправљено, неколико је и даље без напајања. У петнаестак села у току је реконструкција нисконапонске мреже.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи