Ако волите фотографију, не оклевајте да одете у Ковин, макар и виртуелно

У ковинском Центру за културу отворена је изложба Фото-савеза Србије "Најбоље од нас". Епидемијска ситуација променила је начин рада, али није утицала на креативност 53 аутора чији су радови изложени.

У Ковину се налази седиште архива Фото савеза Србије. У Центру за културу чувају се све фотографије и каталози, па није чудо што је баш у њиховој галерији отворена годишња изложба "Најбоље од нас". Посетиоци могу да виде преко стотину радова из 2020. године.

Милан Живковић, фотограф и аутор изложбе, каже да су неки аутори фотографисали искључиво пејзаже, други актове, неко ради само портрете.

"Ако ви ставите тему: вода, ватра, било шта, мали се број људи одазове", објашњава Живковић.

Због тренутне епидемијске ситуације урађена је и виртуелна тура, да би изложба била доступнија заинтересованима. Њен аутор, фотограф Љубиша Тешић, оцењује да је пројекат успео: 

"Кад смо пустили само отварање, у року од два сата смо имали преко сто позива, било је лепих  коментара, за сада немамо ниједан ружан." 

Лидија Јовановић, председница УЛУПУДС-а, појашњава: "Оно што је историја показала је да се све  велике друштвене промене одразе на уметнике креативно, доста добро, у каснијем периоду. Али сада смо још  сви мало у фази шока, још увек покушавамо да нађемо свој пут."

Иако се прошле године мање путовало него иначе, неке фотографије настале су у иностранству. Марио Бралић, председник Секције фотографа УЛУПУДС-а, каже да су његове фотографије настале у Африци. Претходно се бавио фешн фотографијом, сада су путописи његова преокупација.

Ковински културни центар има добру сарадњу са најбољим фотографима Србије и сваке године приређује њихове изложбе. "Ти аутори су код нас у обавези да својим фотоапаратом прошетају по ковинској општини и од тога направе нову изложбу", каже Миливоје Грчић, директор Центра за културу Ковин.

Након Ковина, изложба ће бити приказана у Београду и још неколико градова Србије.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи