Јубилеј крагујевачког Центра "Абрашевић"

Крагујевачки Центар за неговање традиционалне културе "Абрашевић" обележава 115 година постојања. Различите форме уметничког изражавања и велики број догађаја које је центар организовао и на којима је учествовао, сачувани су на плакатима изложеним у галерији крагујевачке Народне библиотеке.

Управа радничке уметничке трупе "Абрашевић", на Божић 1929. године, у сали хотела "Јадран", организовала је забаву са игранком, лутријом и позоришним комадом. На најстаријем сачуваном плакату, из богате историје „Абрашевића", позивају „другове раднике" на концерт како би био "што боље посећен." Готово све што се догађало у протеклих 115 година сачувано је на изложеним плакатима.

Илија Степановић, приређивач изложбе, подсећа да су неки  плакати рађени у чистом маниру типографије, комбинацијом великих и малих болдираних и неболдираних слова. Има и оних у маниру  фото-монтаже, а  добар део је рађен  помоћу савремених компјутерских програма.

Водич кроз време приказује различите епохе и људе који су бојили културни живот Крагујевца. Тамбураши, виолинисти, хармоникаши, мајстори играчи, ненадмашни солисти, многобројни ансамбли, уткани су у дуго трајање "Абрашевића". Прве кораке у различитим областима ту су направили неки од наших познатих уметника који су културно наслеђе Србије пронели широм света.

 

Владимир Đорđевић, директор ЦЗНТК "Абрашевић", каже: "Свако од њих је бар по неку коцкицу у тај велики мозаик Абрашевића унео и допринео да једна установа културе постоји толико дуго у овом граду.Јер  чувајући традицију, ми чувамо себе, јер ми смо то."


"Абрашевић" данас у ансамблима и оркестрима народних песама и игара, позоришту и књижевном клубу, окупља око 500 чланова. Добитник је значајних домаћих и међународних уметничких награда и признања и, дуже од века, достојан чувар традиције.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво