Читај ми!

Кромпир чека бољу цену и купце

У Јабланичком округу под кромпиром је око 2000 хектара. Ова година је родна,20 одсто је већи принос у односу на прошлу. Проблем је што нема купаца упркос никад нижој цени.

Рад je велики, a joш већа мука да се прода. Tрајковићи у селу Богојевцу произвели су 500 тона кромпира на 20 хектара, а продали су тек трећину. Не памте да је некада кромпир био јефтинији од кукуруза,  па опет хладњаче и магацини пуни.

"Наш кромпир стоји, не може да се продаје а на велико се увози по маркетима и то доста ствара потешкоће," каже Данијела Трајковић, произвођач из Богојевца.

Рачунајући семе, гориво, ђубриво, заштитна средства произвођаче килограм кромпира кошта минимум 20 динара. Што дуже чека купце већи су трошкови.

"Повећава се потрошња електричне енергије, скупљи су трошкови паковања и то,има доста кала,кромир ту калира", истиче Ненад Стојковић, произвођач из Богојевца.

Опран, класиран, упакован. Спреман за тржиште. На лесковачком кванташу килограм кромпира је од 10 до 15 динара, на зеленој пијаци 30 динара.

"Пола нема ових купаца што су били. Ја сам ту имала купце који долазе сваке суботе по 2 до 3 џака узму кромпир, сад нема", наглашава Марина Павловић, пољопривредница из Разгојне.

Захваљујући доброј заштити нема карантинских болести, изузетног је квалитета, потврђују стручњаци. До пре неколико година чак 70 одсто рода одлазио је у Бугарску, Македонију, Русију, Румунију, Норвешку.

"Свеукупна ситуација како у земљи тако и у иностранству утицала је на то да постоји мања тражња за кромпиром.Ове године имали смо само три пошиљке у иностранству", додаје Јелена Стојиљковић, инжењер ратарства и повртарства ПССС Лесковац.

О заради нема ни помисли. Добро ће бити, кажу, само ако им се врати оно што су уложили јер већ полако почињу припреме за пролећну садњу.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво