Ако сте љубитељ винилних или стрип издања, ево где можете наћи неке од највреднијих примерака

Стрип је, како воле да нагласе љубитељи те форме изражавања, девета уметност са јасно профилисаним жанровима. У Србији, међутим, постоји само пет продавница стрипова, а једна од њих налази се у Јагодини. Власник стрипарнице Владимир Живаљевић спојио је две љубави из детињства и у својој радњи продаје и грамофонске плоче.

Ко једном узме плочу у руке, кажу љубитељи звука са грамофона, не враћа се више дигиталном звуку и музици са интернета. За неке љубав из детињства, други грамофонске плоче откривају уз родитеље и рођаке, све их повезује неизмерна срећа и узбуђење када пронађу омиљену плочу.

Владимир Живаљевић, власник стрипарнице, каже: "Цепелин, Парпл, Пинк Флојд,  АC-DC, па и ове нове генерације - то увек иде, то се увек тражи. Када причамо о томе ко су људи који долазе И купују плоче,то је заиста разноврсна публика. Oд оних најмлађих, од 15,16 година, до оних старијих који су, што се каже, професионални слушачи."

МЦ Жика, како Владимира знају Јагодинци, дуго је радио у "Радио Јагодини." Љубав према музици је  спојио са послом. Стрипарница му је, каже, била дугогодишњи сан. Знатижељу коју је имао читајући стрипове сада препознаје код деце, која долазе да купе омиљени стрип.


 "Кад сам био мали ја сам научио да читам уз стрипове, зато их ја волим. А и   дошао сам зато што волим супер хероје," каже Андрија Милошевић.
Сличних опредељења је и Илија Матовски. "Углавом супер хероје читам! Од књига, омиљена ми је  "Доживљаји Тома Сојера", рецимо тако неке књиге од по 300 страна."


Стрип култура је шездесетих година прошлог века била широко распрострањена а земље Балкан пете у Европи по стрип издаваштву. Популарност јунака мењала се с годинама, од некадашњег Загора, Мандрака, Марти Мистерије и Алан Форда, до данашњих манга стрипова. Данас су многи и екранизовани, што је свакако допринело популарности стрипа.

Владимир Живаљевић уочава и нове трендове: " Занимљиво је да се  у последње време у нашој продавници појавила публика која масовно чита стрипове из едиције Марвела и DC, као и француске и белгијске школе стрипа, то су  озбиљнији стрипови са озбиљнијим цртачима."


И док је за многе читање стрипова враћање у детинство, стручњаци кажу да то развија мождане активности јер је обрада информације сложенија, а речи уз слику дуже остају у сећању. Можда се, баш због тога, љубав према стрипу не заборавља.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво