Ђепето из Прокупља

Живојин Цоцић из Прокупља бави се необичним хобијем- израђује кавезе за птице, макете бродова, кочија и разних објеката. Има 83 године а већ 6 деценија сваки дан започиње у својој радионици.Из ње је изашло више од 600 рукотворина урађених с пуно вештине и љубави. Хоби је помогао да му дани изолације нису тешко пали!

Чика Цоле, како га сви знају, јутро дочекује уз цвркут птица. Као и многи Прокупчани старог кова, љубав из младости према птицама и голубовима прати га читавог живота. Посебно истиче ретке врсте. Попут басата! Каже да је то скупа птица, настаје укрштањем штиглића и канаринца, што је тешко извести.

За птице које је чувао почео је да израђује кавезе, љубав према дрвету и оно што од њега направи својим рукама, прерасло је у хоби којим се бави 60 година. Израду је довео до савршенства, иако му је основни алат мала ручна тестерица.

 Живојин Цоцић потврђује да без алата нема заната! Ту је и прецизност! "Свака ова летвица има два угла- један на доле и један кос, и ако она не буде за пола милиметра тачна, не могу да је употребим, морам да је бацим. Ја сам за  кавез некада добијао 250 марака, нисам хтео да га дам. Требало ми је месец дана да га направим," каже он.

Из његове  радионице до сада је изашло неколико стотина кавеза, око 30 бродова и мноштво разних минијатура, које је углавном поклањао. Најдража му је макета Ајфелове куле у коју је уложио сате стрпљивог рада.

Све израђује од дрвета ораха,трешње,шљиве,букве и храста. Данас му је најтеже, каже, доћи до квалитетне тестерице и шпер плоче, која се сада производи само од тополе.

Времена су се каже, променила, па је данас мало оних који чувају птице и долазе код њега по кавез. Оно што се није променило је његова навика да свако јутро започне уз омиљен хоби, којим је преокупиран, често, до касно у ноћ.

 

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво