Малина из копаоничких села општине Брус ускоро креће у Европу

Атар општине Брус је један од ретких крајева Србије где берба малине траје скоро три месеца. Олујни ветрови и град у више наврата погодили су бруске малињаке, што ће ове године умањити род за 50 одсто али је квалитет одличан, па је цена по килограму већа.

За разлику од доњег дела Бруске општине, где је берба малина завршена, у копаоничким селима Крива река и Осредци, на 1200 метара надморске висине плодови, црвеног злата, како у овом крају називају малину, тек су узрели.

Александар Пршић из Криве реке има  органски малињак ђубрен стајским ђубривом и  прскан копривом. "Када роди 60 килограма по ару, ја сам презадовољан! Малина рађа  од 60 до 100, 120 килограма. Зависи како ко ради, ко каква средства примењује и зависно од временских прилика и године, "каже Александар.

Његова мештанка Зорица Пршић подсећа да код њих  берба мало касни."Потрајаће,у односу на прошлу годину, недељу, две, можда до 10 августа,"рачуна Зорица.

Од око хиљаду хектара малињака у Бруској општини, органска малина узгаја се на 30 одсто засада у пет копаоничких села.

"Осредци су познати, има доста малине. Откупи се око 20 тона за вече у целом селу, " задовољан је Горан Терзић, откупљивач из села Осредци.

Прошле године откупна цена је била од 150 до 180 динара. Стојан Раичевић, Фонд за пољопривреду општине Брус, напомиње да се ове године  слабији принос одразио се на цену. Она се креће од 220 д0 250 динара по килограму.

Бруски воћари око 80 одсто малина из овог краја извозе широм Европе.

 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво