Житељи Прањана сачували своје најважније културно-историјске споменике

У Прањанима код Горњег Милановца, завршена је санација крова цркве брвнаре из 1827. године. Уз цркву је, прошле године, пресељен Гавровића чардак. Био је то јединствени пројекат пресељења читавог објекта, непокретног културног добра од великог значаја.

Последњи пут црква брвнара у Прањанима реконструисана је седамдесетих година прошлог века. Дрвени кров временом је пропадао, а сада је једини објекат у Србији који је покривен цепаном шиндром.

Мр Катарина Грујовић Брковић, в. д. диркектора Завода за заштиту споменика културе Краљево, kaже: " Сад смо добили један безбедан, сигуран и леп црквени објекат, храм који је спреман уз још неке додатке, поправке, уређење ентеријера. Надамо се да ће до 2027. бити комплетно спреман за обележавање велике годишњице -  200 година од изградње храма."

Поред Xрама Cветог Преображења је и још један значајан објекат народног градитељства - Гавровића чардак. Откупљен је  акцијом мештана, потом са напуштеног домаћинства пресељен и реконструисан.

Јереј Војислав Рисимовић, парох прањански, каже да су показали да су генерација која може да сачува оно што им је дато од предака на чување. Радује га што ће имати шта да оставе потомцима, да и они чувају.

За пројекат реконструкције цркве брвнаре Заводу за заштиту споменика цултуре из Краљева било је потребно више од пет милиона динара, па је поред Министарства културе помогла и локална самоуправа.

Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац, наглашава да је култура нешто што баштине да би остало  будућим генерацијама. када се томе дода и туризам, онда је то комплетна прича, сматра Ковачевић.

 

 

 

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво