Ко ради даноноћно - имаће, порука једног житеља из Трговишта које је међу најнеразвијеним општинама

По просечној старости становника, најмлађе општине у Србији су Прешево, Бујановац и Тутин. Према подацима Републичког завода за статистику, позитиван природни прираштај ове општине бележе годинама уназад, док је негативан природни прираштај деценијама у Црној Трави, Бабушници, Гаџином Хану. Једна од општина у којој се претходних година побољшава демографска слика је Трговиште.

У Прешеву живи 30 хиљада и 100 људи, две трећине становништва је млађе од 40 година. То су подаци Републичког Завода за статистику, а то је и слика у реалности. Од почетка године у књигу рођених уписано је 110 беба.

"Раније старији људи нису гледали много на економску ситуацију, сада је пао тренд, већина омладине је у иностранству," каже Шукри Зулфију, матичар из Прешева. 

Млади који живе у Прешеву, перспективу виде у самозапошљавању. У Канцеларији за младе често организују обуке, а припремају и културне садржаје.

Алтин Боричи, координатор Канцеларије за младе у Прешеву, сматра да у општини нема довољно услова за мали и велики бизнис. Потребно је и да се отварају  фабрике или да се млади запошљавају у институцијама, сматра он.

 Теута Мемети је наставница француског језика. Недостају јој садржаји и простори за младе.Парк који су недвано добили више је за децу, него за омладину, каже она, зато млади и даље највише излазе само у кафиће.

По броју становника и просеку година разликују се општине Прешево и Трговиште. Слично им је то што се мештани због недостатка посла исељавају. У Трговишту и околним селима живи око 5 хиљада људи, сваки други млади човек размишља о одласку из овог места.

То потврђује и Смиља Спасић из Трговишта."Једно дете нам иде овде у школу, а двоје су ми отишли на страну, да раде. Не планирају да се врате, не, шта ће овде?"

На питање како се живи у Трговишту, Раде Алексић из  Голочевца каже:" Ко ради, даноноћно да ради, ће живи. Ко мање ради, мање има, и то је."

У Трговишту примењују мере популационе политике, да задрже младе, охрабре их да имају више деце.

Јовица Трајковић, матичар у Трговишту, подсећа да су прошле године  имали мало бољи прираштај, рођено је око 50 беба а склопљно више од 20 бракова.

"30 хиљада динара дајемо за сваку незапослену мајку, за рођење првог детета годину дана, две године за рођење другог, и трећег три године," нааводи први човек Општине Ненад Крстић.

Општина шест година подстиче наталитет, старијима на селу помажу путем геронто службе, издвајају пакете са животним намирницама.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се