Маске, дистанца и хигијена руку, апелују врањски епидемиолози

И даље је неповољна епидемиолошка ситуација у Пчињском округу. Сваког дана на ковид 19 тестира се више од сто људи, али како кажу у Заводу за јавно здравље у Врању, не стижу им редовно резултати. Од 147 узорака послатих пре два дана, стигло је 50. Од тог броја позитивно је 20 особа - 14 из Врања, по двоје из Бујановца и Владичиног Хана, један из Трговишта.

Чекање испред ковид амбуланти је свакодневица. У Врању се дневно у  просеку доктору јави 220 особа са симптомима коронавируса. Врањском  Заводу за јавно здравље стижу узорци из седам амбуланти, проценат позитивности је и даље око 35 одсто, а иако је највише овооболелих из Врања, и у другим општинама Пчињског округа има случајева.

Да се ситуација компликује потврђује и др Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље у Врању. До недавно, у Владичином Хану, Сурдулици и Бујановцу била је мирна ситуација. Број прегледа  у  ковид амбулантама указује на то да ће се бити све више новооболелих, указује др Стојановћ

У бујановачку ковид амбуланту, у оквиру Дома здравља, током дана се јави око 70 особа због респираторних тегоба.

Др Лела Јовановић, директорка Дома здравља у Бујановцу, кађе :"Процедура је таква да  они морају да сачекају и хематолошку и радиолошку обраду, можда се  због тога стварају овакве гужве испре амбуланте. Два тима раде, и плус педијатријски тим. Гледамо да сузбијемо епидемију која је у порасту."

Код радно активног становништва је најзаступљенија ковид инфекција, кажу епидемиолози. И даље апелују да сви примењујемо мере заштите: држимо растојање, носимо маску, одржавамо хигијену.

Да подсетимо, први случај коронавируса у Врању забележен је 12. марта. Од почетка
епидемије у Пчињском округу оболело је 845 особа. Како би се спречило  ширење , ванредна ситуација је у Врању и Владичином Хану,  од недавно ванредне мере и у Бујановцу.

У четири ковид болнице у Врању и једној у Сурдулици смештено је 218 пацијената са лакшом, средње тешком и тежом клиничком сликом.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво