Теслина хидроцентрала у Ужицу, споменик њему и наизменичној струји

На данашњи дан рођен је Никола Тесла. Тим поводом у Ужицу традиционална манифестација "Тесла на Ђетињи", али прилагођена актуелној епидемиолошкој ситуацији. Да се покаже цивилизацијско и културно благо на Ђетињи, прва у Европи централа на принципима Теслине наизменичне струје.

Пре 120 година, у готово беспутној вароши, тада називаној „српским Сибиром", мудри и предузимљиви пионири индустријализације су прихватили предлог чувеног професора Ђорђа Станојевића - на Ђетињи подигли хидроцентралу. Али не попут оних, до тада у свету грађених, већ централу по принципима Теслиних наизменичних струја!

Ужице је већ тада имало ткачнице, млинове, који су могли да раде само са  Теслиним индукционим мотором, по наизменичном систему, подсећа инжењер Горан Марјановић. И пре тога, пре Теслиног  изума, неизменични систем се користио само за расвету. 

Акционари ткачнице су својим делом не одшкринули, већ широм отворили врата новом добу,али и утемељили везу са генијалним научником, о којој сведоче времешне „Сименсове" турбине у старом здању, које и данас производе струју.

Теслина централа у Ужицу, на дан његовог рођења, ове  године је, примерено ситуацији, окупила оне који промишљају његово дело. Тесла је био заговорник бежичне енергије и бежичне комуникације - комуникације на свим нивоима, која је услов склада, хармоније и оптималног функционисања.

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво