Инвеститори граде МХ на Трипушници, мештани страхију за воду

Нашем дописништву у Врању обратили су се мештани Доњег Стајевца код Трговишта. Сматрају да ће због изградње мале хидроелектране на реци Трипушници остати без воде за наводњавање и стоку. Изградња је почела пре неколико месеци, у општини кажу да инвеститор има све потребне дозволе за градњу.

Река Трипушница извире испод планине Дукат, саставница је Пчиње која је природно обележје овог краја. На делу тока Трипушнице, кроз село Доњи Стајевац, у току су радови - гради се мала хидроелектрана. Мештани су забринути, сматрају да ће изградњом хидроелектране бити мање воде.

 Малинка и Младен Тасић тек су једн од оних којима живот зависи од реке. Воду користе и за пиће, и за напајање стоке, њоме заливају баште. Страхују да ће због градње ипак остати без реке. 

Мештани тврде да је ту требало да буде мост, указују да нису истакнуте информације о грађевинским радовима и о инвеститору, да место није обезбеђено. Од предузећа "Србијаводе" добили су податке и који су водни услови потребни за изградњу хидроелектране.

Слађан Стојилковић, мештатнин, забринут је. За њега је катастрофа то што инвеститори планирају; да дужином реке, у самом кориту укопају цеви. Наглашава да је то мештанима водозахват, сеоски водовод иде из саме реке.

У локалној самоуправи кажу да инвеститор има дозволе надлежних органа за градњу хидроелектране. Душан Петровић, Одељење за привреду и финансије у Општини Трговиште, каже да јесте издао грађевинску дозволу, али на основу претходних сагласности које је инвестор добио.

 Ненад Крстић, први човек  Општине Трговиште,  свеми види и добру страну.

"Битно нам је да се нешто инвестира и да се улаже, и да на крају плате држави таксе, од чега и ми, као локална самоуправа, имамо значајне приходе ," каже Крстић.

У општини Трговиште већ постоји 6 малих хидроелектрана у више села.