Ако је Овчарско-кабларска клисура наша Света Гора, ево где су српски Метеори

У организацији Планинарског савеза Србије и Планинарског клуба ПАЕК из Ниша, након три године паузе, на стенама у селу Врмџа код Сокобање одржано је државно првенство у спортском пењању, дисциплина болдеринг. Учествовало је 20 такмичара.

Најбољи спортски пењачи из свих крајева Србије, од Суботице до Ниша, испењали су, током дводневног такмичења, све задате путање у природним стенама висине до 6 метара.

Нора Богнер из Суботице у први план ставља дружење, али важан је и такмичарски дух.

 Лука Перуничић из Београда открива поенту болдеринга! Она је, каже, на тежини, има неколико покрета али су они изузетно захтевни.

У слободном пењању не користе се техничка помагала, а једино  осигурање су струњаче које се налазе испод стена, у случају пада.

Организатор такмичења је Данијел Стнковић. Истиче да је урађен  21 болдер проблем у оквиру 5 пењачких болдера у два сектора, тежина смерова је од А, до преко 7А.

Спортско пењање је комплексан, атрактиван, психофизички захтеван  спорт. Припреме за државно првенство трају током целе године.

Тренутно су у току припреме у селу Врмџа. Ненад Трипковић из Комисије за алпинизам ПСС каже да наон тога следи одлазак у велике стене  које су погодне за  класичне алпинистичке успоне.

Исо Планић најављује  још два кола у тежинском и брзинском такмичењу на природној стени - на Крњачи код Прибоја и поново на Врмџи.

У атару села Врмџа уређено је 115 пењачких путања на природним  стенама. Због импозантних камених блокова, ову област планинари називају српским Метеорима.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво