Труле вишње и шљиве, жита полегла у Топличком крају

Обилне падавине у протеклих месец дана одложиле су најважније пољопривредне радове у Топлици, а значајно ће умањити и приносе водећих воћарских и ратарских култура. Најважнији и најобимнији посао - берба вишања, kасни скоро две недеље и обавиће се у првој половини јула. Слична је ситуација и са жетвом житарица, која ће кренути тек након стабилизације временских прилика.

Потпуно неуобичајена слика за ово доба године у једном од већих воћарских центара, прокупачком селу Бабином Потоку. Откупне станице без амбалаже, обавештења од прошле године, а мештани у страху да би свакодневне падавине могле додатно да погоршају и иначе тешку ситуацију уочи бербе.

Због обилне и дуготрајне кише не може да се уђе у вишњике, жали се Хранислав Митић. Слути да ће воће  остати неубрано, део највероватније, или ће га  узети по неким непримереним ценама.

Велика количина падавина, у последњих скоро месец дана, лоше утиче на водеће воћарске културе, а нарочито на оне попут вишње, која је пред бербом и где више нема могућности да се делује заштитним средствима.

Снежана Јовић, саветодавац у ПССС у Прокупљу, приметила је да већ  пуцају плодови вишње и ствара се трулеж. Иста ситуација је и са шљивом, која је у пуном порасту и још јој ј плод зелен. 

Поред временских неприлика, воћари би могли да се суоче и са додатним проблемима због истовременог почетка бербе у целој Србији, али и изузетно ниске цене, која би ове године, према незваничним информацијама, могла бити на нивоу прошлогодишњишњих или чак и нешто нижа.

И ратари ће осетити последице оваквих временских прилика.

Радован Бјелица, саветодавац у ПССС у Прокупљу, упозорава да  киша праћена  ветром не погодује нарочито озимим стрним житима. Много је полеглих њива, то значи да ће  жетва бити изузетно отежана.

У Топличком крају, због изливања Топлице, Косанице и Блаташнице, под водом је више од хиљаду хектара пољопривредног земљишта. Штета је, према речима стручњака, готово несагледива.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи