субота, 20.06.2020, 13:07 -> 16:44
Извор: РТС
Берите печурке, али еколошки!
Влажно и топло време погодује печуркама, којима ових дана шуме обилују. Берача је много, неки их продају јер је зарада добра, неки користе за своју трпезу. Из Миколошко-гљиварског савеза Србије зато упозоравају на бројне опасности и значај едукације.
Пре одласка у шуму, берачи морају дa разликују јестиве од оних којима се могу отровати, али не само то! Важно је и правилно их брати!
Бојан Зупан, гљивар из Краљева, саветује да се то ради лаганим увртањем дршке. Обично
у смеру казаљке на сату и повлачењем на горе, пазећи при том да се не оштети мицелија која представља вегетативно тело гљиве.
Након брања, насталу рупу треба затрпати и покрити лишћем, гљиве које расту на дрвету обавезно се секу ножем до самог стабла.
Подједнако је важна и амбалажа у коју се одлажу.Најбоље је користити плетене корпе. Оне пропуштају оне пропуштају ваздух и светлост, у њима се гљиве не ломе, за разлику од најлонских кеса, канта, кантица и кофица.
У њима се гљиве брзо упаре од топлоте и влаге, па се и брже распадају, објашњава Бојан.
У Миколошко-гљиварском савезу Србије кажу да берачи често не размишљају о улози гљива у природии. Оне прерађују биљну материју, да их нема, шуме би се угушиле од сопственог отпада
Свака гљива има своје место у природи. Заштићене врсте не треба брати, али и оне које нису за јело не треба уништавати, већ их оставити да красе шуме.
Коментари