Допринос светском Дану бицикла на лесковачки начин - двоточкаши којима је тешко одолети

Трећи јун се од 2018.године обележава као светски Дан бицикла.То је најјефтиније и најздравије превозно средство. Лесковачки Центар за стручно усавршавање представио је и изуме двоје Лесковчана, соларни и електрични бицикл.

И лети и зими Слађана се не одваја од понике старе више од три деценије. Бицикл јој је, каже,  омиљено превозно средство, вожња прави ужитак.

"И не само на посао, свуда брже стижем! То је и вид рекреације," каже Слађана Андрејевић.

Радо би се и Слађана и хиљаде Лесковчана провозали  посебним бициклом који је конструисала Весна Ђорђевић. Требало јој је две године да од отпадног материјала направи јединствени соларни бицикл. Уз помоћ соларног панела и Теслиног погонског електромотора, може да развије брзину 30 километара на час и да се вози 12 сати без прекида.

Весна Ђорђевић,конструкторка соланог бицикл, планира да патентира један део који би био попут акумулатора, тако би сунчева енергија била максимално искоришћена а бицикл радио и ноћу.

 Без окретања педала и пуњења батерије, Александар је за 15 сати из Лесковца стигао до Солуна. По струци је електротехничар. Први електрични бицикл направио је пре девет година. До сада је пријатељима поклонио педесетак различитих модела.


"Ја то не доживљавам као неки рад,као неки посао," каже Александар Илијевски, конструктор електричног бицикла, "то је мени рекреација, занимација. Имао сам  план за ову годину, да кренем на неки мало даљи пут  електричним трициклом који има домет од 600 километара."

Емина Јовановић, директорка Центра за стручно усавршавање, подсећа на речи лорда Чарлса да  је изумитељ  бицикла  заслужио  велико хвала од свих ,целог човечанства. И она захваљује својим суграђанима изумитељима на креативности и идеји, на томе што су се потрудили да бицикл прикажу у једном другачијем светлу."

Вожња бициклом јача срце, сагорева вишак масти, затеже мишиће, повећава енергију и смањује умор. Пола сата свакодневне вожње препорука је стручњака за дуг и здрав живот.

 

 

 

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи