У припреми монографија о најславнијој српској војној формацији - Гвозденом пуку

Народни Музеј Топлице прикупља документацију о најодликованијој јединици српске војске икада. Грађани и потомци славних јунака доставили су Музеју фотографије, документа и предмете својих потомака, како би заувек били сачувани од заборава.

Србија је у ратовима који су се водили на просторима Балкана од 1912. до 1918.године мобилисала преко стотину пукова разних родова војске, али је само један добио почасни назив- Гвоздени пук! Топлица је чувена по јунацима Гвозденог пука и нема куће која није изгубила некога у Великом рату.

Зато је и велики одзив грађана, који доносе фотографије и одличја својих предака, за монографију која се израђује. Значајан допринос дало је и Удружење за неговање и очување традиције Кајмакчалан, које се бави проналажењем гробова српских ратника.

„На гробљу у селу Живојно пронашли смо гроб Љубомира Којовића, највећег јунака Гвозденог пука, а на гробљу у селу Добровени, пронашли смо гроб Јанаћка Јовића, четвртог на листи највећих јунака Гвозденог пука, иначе, познатог у јавности као пријатељ, или је имао можда романтичну везу, са Флором Сендс," наводи Мирослав Величковић из тог удружења.

У другом пешадијском пуку Књаз Михајло мобилисано је 20 хиљада младића из Топлице и Јабланице, старости 20 до 30 година. Пук је учествовао у свим великим биткама које је Србија водила у Балканским ратовима, а после Брегалничке, због исказаног херојства и несаломиве одбране, добио је епитет гвоздени.

Дарко Жарић, директор Народног Музеја Топлица, подсећа да је 2018.године подигнут споменик Гвозденом пуку и  отворен парк и да је у функцији мобилна апликација. Планирано је, каже, да у близини буде и спомен соба, а  монографија ће  заокружити  причу о Гвозденом пуку.

До сада је објављена књига о јунацима Гвозденог пука, са именима свих који су погинули. Оно што је новина ,која ће се појавити у монографији , су имена и оних који су се живи и рањени вратили с фронта.