Хоће ли се десити да наше највеће виногорје Три Мораве остане без школованих виноградара и винара?

После 11 година, у средњој школи "Свети Трифун" у Александровцу ове школске године није било довољно заинтересованих ученика за смер виноградар винар. Ресорно министарство жели да обнови одељење, макар и са мањим бројем ђака, с обзиром на то да је Жупа центар највећег виноградарског региона Три Мораве!

Једна од највећих школских економија, са 7 хектара винограда, пружа све могућности за стицање и унапређење знања. Од заснивања винограда, праћења вегетације, брања и прераде грожђа , до финалног производа - вина.

 Бранко Рајчић , директор средње школе "Свети Трифун" предочава да имају  савремену лабораторију за винарство, подрум за  практичну наставу који је један од савременијих  у Жупи. У њиховом поседу је и  70 мини винарија ,али то не умањује проблем уписа нових ученика.

Плаши их хемија, сматрају професори, коју је неопходно савладати у процесу прераде грожђа. Деца која расту уз виноградаре и винаре, сматрају да им није потребно додатно образовање. А подрумарство и технологија вина су гране које се изузетно брзо развијају!


" Традиција се коси са науком у смислу конкуренције. Деца мисле да знају све , али у школи се научи , науче се финесе које им очеви и дедови не могу пренети. То су нове , савремене технологије , савремена енолошка средства у производњи, " прецизира Дејан Милићевић, професор технологије вина.


Близанци Драган и Милан Ћосић, послушали су савет деда Радета и оца Милоша, познатих жупских винара из Виткова . После средњошколске дипломе уписали су пољопривредни факултет. Милану недостају два испита до дипломе технолога, Драган је већ дипломирани инжењер виноградарства. Обојица увелико раде на имању.

Један од циљева дуалног образовања је промена начина размишљања младих .
Занимање виноградар винар  има перспективу, али и  даје шансу да се остане  и живи од свог рада у завичају.

 

 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво