Реконстрише се тврђава Хисар, средњевековни споменик у центру Прокупља

Тврђава на Хисару, омиљеном шеталишту Прокупчана, ускоро ће бити реконструисана. Простор је под заштитом Завода за заштиту споменика из Ниша. Његови стручњаци надгледају радове како би била сачувана аутентичност здања које ће, како је планирано, постати летња позорница.

На врху Хисара, брда које се налази у самом срцу града Прокупља, смештени су остаци средњовековне тврђаве, грађене крајем 14. века, за  одбрану од турака. Тврђава је под заштитом државе као културно добро од изузетног значаја. Завод за заштиту споменика из Ниша урадио је пројекат конзервације и рестаурације, водећи рачуна да све остане аутентично.

Ивана Цветковић, архитекта конзерватор, каже да су извршене предрадње, пре свега анализа малтера како би се дошло до његове изворне рецептуре. Она ће бити употребљена у току конзервације, како би се сачувала аутентичност сваког сегмента тврђаве.

Радове на обнови тврђаве финансира Министарство трговине и туризма са 20 милиона динара, на основу пројекта који је поднела локална самоуправа.

Ове године је аплицирао са  пројектом за реконструкцију пута и његово осветљење  од подножја  брда до саме тврђаве. У току је и израда пројектно-техничке документације за уређење простора ове тврђаве ,где ће бити постављена летња позорница, наводи градоначелник Александар Симоновић.

Брдо Хисар крије бројне тајне, многи Прокупчани и данас верују у легенду о подземним ходницима  и закопаном благу. Истини за вољу, више од свега тога  и даље их привлачи чист ваздух и величанствен поглед на град и Топлицу која га са три стране грли, чинећи редак природни феномен епигенију-када се река усече у више земљиште, састављено од чврстих стена, а оставља нише, мекше земљиште!

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво