Врањски лекари поново на терену у разуђеним планинским селима

После 15 година паузе, поново лекари специјалисти из Здравственог центра у Врању одлазе у Пољаницу, планински крај са претежно старијим становништвом. Педијатри, интернисти, стоматолози и гинеколози једном недељно су у амбуланти у Власу. Поштују се препоруке да у време пандемије коронавируса у ординације улази по један пацијент, а заштитна опрема је обавезна.

Четвртком долазе из Врања, прегледају по неколико десетина мештана из више удаљених села.

Стотинак је деце у 22 села у Пољаници. Због епидемиолошке ситуације, родитељи нису могли да их воде на редовне прегледе.

"Нас је петоро у породици и баш нам је драго што можемо да дођемо, да се не малтретирамо да идемо у град. У селу баш треба доктор," каже Соња Ристић из Голмог села.

Др Јадранка Ајановић, педијатар, управница Дома зравља у Врању, истиче да се ради о здравој средини и већој надморској висини. Ипак, неколико деце  има  спастични бронхитис и  бронхијалну астму, неопходна им је редовна терапија.

Сви мештани овог разуђеног краја усмерени су на једну амбуланту у селу Власе, једног лекара опште праксе, апотеку, а недавно је обновљена и стоматолошка служба.

Новица Цветковић, лабораторијски техничар, подсећа да та амбуланта  постоји дуже од пола века. Кроз њу је прошло бројни специјалисти, некада је било чак 18 запослених!

У Пољаници је око две хиљаде становника, здравствена служба има једно санитетско возило које пацијенте са ургентним стањима превози до 25 километара удаљеног Врања.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи