Како је 72-годишњи Вршчанин стигао до Барселоне док је трајала изолација због коронавируса

Вест да је неко од 72 године пешке прешао 2.128 км за 67 дана јесте задивљујућа. Ако томе додате и чињеницу да је ту километражу прешао у свом не тако великом дворишту за време трајања изолације и то као подршку у борби против коронавируса, онда је то подвиг за рубрику веровали или не.

Вршчанин Ђорђе Гуга, пензионер и дугогодишњи планинар, направио је 3.040.000 корака, а управо толико је потребно да би се пешке стигло до Барселоне. Он је дугогодишњи, активни планинар, сакодневно у шетњи Вршачким брегом пређе и до 30 километара.

Ипак, решио је да поштује мере карантина, али и да себи не ускрати свакодневне навике, па је почео да се шета по дворишту. Замислио је виртуелну руту и себи обећао да ће до краја изолације стићи до Барселоне.

"То ми је био један мотив, водиља. У просеку сам првих 20 дана прелазио 25 километара дневно, па сам повећао на 35, па на 45, а последњих десет дана је било око 55 километара дневно", наводи Ђорђе.

Како би испунио ову мисију, дневно је пешачио и по десет сати, без дана паузе, излизао је ђонове неколико пари патика. Поред физичке издржљивости, за овај подвиг била му је неопходна и ментална снага.

"Треба човек да издржи 67 дана у просеку 32 километра дневно, да се врти у круг а да замишља да остварује неко путовање на ту раздаљину", каже Ђорђе.

Дани у изолацији брзо су пролазили, а километри су се низали. И када је укинута забрана кретања за пензионере, Ђорђе је остао у дворишту и то до 13. маја да би завршио виртуелно путовање до Барселоне.

Пошто је испунио зацртани циљ, Ђорђе се вратио својим рекреативним навикама: свакодневној, вишесатоној шетњи стазама Вршачког брега, које познаје као свој џеп.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи