Оздрављење природе на северу Баната – враћају се орлови крсташи

Орловима крсташима Ержики и Бори, који су последње три године били једини пар ове врсте на северу Баната, придружиле су се још две породице. Губитак станишта, убијање и тровање свели су крсташе на праг изумирања у Србији, па је повратак птица на ова станишта од изузетне важности за њихов опстанак. Oрао крсташ је симбол који се налази на застави Србије.

У удружењу сматрају да је реч о младим паровима који би требало ове године да први пут добију потомство. Иако су им саграђене платформе, сместили су се у своје природно окружење, на висока стабла. Локација је тајна, јер њихови чувари желе да им обезбеде мир. Што се тиче хране биће је довољно.

"Плена има у великом броју ове године. Оно што је омиљена храна орлова крсташа су текунице. Ових година их на околним пашњацима, где су се птице нагнездиле, има у великом броју. Настављамо са постављањем  платформи и на другим пројектним подручјима, као што су рецимо Делиблатска пешчара и Фрушка гора где поуздано знамо да су се крсташи гнездили у прошлости", напомиње Мирјана Ранков, Удружење за проучавање и заштиту птица Србије.

Разноврсност живог света означава степен здравља околине. зато су се сви љубитељи природе обрадовали доласку нових крсташа у Северни Банат.

"Што је разноврсније, што је већи биодиверзитет, већи број врста присутан на одређеној територији, то је та територија здравија", истиче Атила Агоштон, ветеринар. "Птице се често спомињу као индикатори стања животне средине, пошто  брзо  реагују на све промене. И на позитивне и на негативне. Ови крсташи означавају да је станиште добро."

Орлови крсташи могу живети у бројним стаништима у Војводини, али је проблем што за њих нема старих, високих стабала, довољно чврстих да носе тешко гнездо. Пашњаци где лове се преоравају, а стручњаке забрињава све чешћа неконтролисана употреба хемијских средстава којима се птице и друге животиње трују.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво