Јесу ли винари који извозе на светско тржиште и наши својеврсни амбасадори

У Доњој Јошаници код Блаца, ни ванредно стање, ни коронавирус, нису омели виноградаре да обаве редовне послове у виноградима и подигну нове засаде лозе. Овај крај познат је по прокупцу, аутохтоној сорти од које се праве најбоља вина.

Породичну традицију дугу више од једног века Славица и Горан Тодић из Доње Јошанице, код Блаца, наставили су узгојем аутохтоних сорти грожђа. Природа, кажу, не може да чека, па су ових дана засадили су још 6 хектара винограда.

„Рад није био обустављен. Радили смо од самог старта, све радове које треба, од лачања, заштите винограда, везивања, сада радимо садњу", каже Милан Јовановић, технолог.

„Били смо у дилеми да ли да оно што смо планирали спроведемо и једноставно, размишљали смо да ли да уђемо у овај посао, да подижемо нове винограде. Међутим, оно што је преломило и било кључно да одлучимо да ипак кренемо у садњу овог пролећа  су те обећане субвенције од државе. Очекујемо да ће нам то бити велика помоћ", објашњава др Славица Тодић, професорка виноградарства.

Тодићи имају 30 хектара засада, у наредне две године планирају да удвоструче засаде јер услови под којима се узгаја грожђе, и што је најважније - добија одлично вино, су готово идеални.

"То је склоп, добро земљиште, добра клима, добра експозиција, лепа надморска висина", напомиње Горан Тодић, власник винарије ДОЈА.

Улагање и труд се исплате о чему сведочи место на пробирљивом светском тржишту. Горан Тодић каже да се његова вина извозе у  Америку, Словенију, Холандију, са Кинезима је врло близу постизања договора. Сматра да су због тога винари својеврсни амбасадори наше земље.

Вина која се рађају са погледом на топличку котлину, негују се у подруму савремене винарије, где су постављени темељи виноградарства и винарства топличког краја.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво