Матеа Балани из Зрењанина, најмлађа награђена филантропкиња

Матеа Балани из Зрењанина је овогодишња добитница награде за младе филантропе коју додељује Фондација "Траг". Деветогодишња ученица Основне школе "Серво Михаљ" организовала је више акција помоћи, а прославу свог рођендана је претворила у хуманитарну акцију.

Због лечења, Матеа Балани је рођендан са другарима први пут славила пре две године. Добила је и много поклона а сматрала да неће стићи све да искористи. Одлучила је да гардеробу донира некоме коме је потребна. 

Тако се родила идеја о хуманитарној акцији. На прослави 8. рођендана у парку дворца у Ечки било је 400 другара. Журка је имала богат програм, а поклони су донирани.

"Била је плесна група, било је слагање чепова, цртање, медењаци, украшавање медењака. Била су и деца из Дечјег села Сремска Каменица. За њих су поклони ишли. Нису ишли мени већ су ишли њима", сећа се Матеа.

Жеља јој је била и да на Педијатријском одељењу Опште болнице у Зрењанину остави свој печат хуманости.

"Дошла је на идеју да улепша  простор у којем се лече наши најмлађи пацијенти. Тако је успела да организује акцију и да стари велики ормар оплемене декупаж техником," прича Маја Сладојевић из те болнице.

Са другарима из школе Матеа организује и акцију за помоћ напуштеним животињама.

"Матеа је за нас скупила ПЕТ амбалажу коју од нас откупљују и ми тиме довијамо неку минималну своту новца којом покривамо дугове код ветеринара или купујемо преко потребну храну," каже Јелена Ђокић из Удружења "Зелене шапе".

У току прошле године Матеа је сакупила више од 60 хуманитарних волонтерских сати. Док ових дана завршава обавезе у школи, Матеа са мамом Горјаном планира организацију десетог рођендана и најављују да ће бити крајем августа. План је да поново буде весело, раздрагано и хуманитарно. На питање зашто то ради, одговара: "Осећам се лепше и  исто као кад мени неко нешто поклони."

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се