Наводњавање кап по кап, укупна годишња зарада мачванских пољопривредника и до 20 милиона евра

Осим републике, и град Шабац ће финансирати набаву система за наводњавање "кап по кап" са 200 евра по хектару. Конкурс је отворен, а право на подстицај имају пољопривредници из седамнаест мачванских и три поцерска села који се баве производњом кукуруза и соје.

Без наводњавања, рода и зараде нема - кажу мачвански пољопривредници који због суше углавном бележе губитке у ратарсткој производњи. Драган Живановић из Табановића, системом кап по кап, ове године ће заливати око пет хектара кукуруза.

"Пре је било неко правило, да када је сушна година, буду цене горе, Сада су цене исте, малтене исте, било да јекишна или сушна година. Мали пољопривредници, попут Мачванских, морају да надмудре природи да би опстали и преживели", коментрише Драган.

Пољопривредници углавном наводњавају повртарске културе. Просечан принос кукуруза који се залива системом кап по кап је дупло већи, тврде стручњаци.

"Седам и по тона принос по хектару је принос који покрива трошкове, и ништа више од тога", каже Душан Туфегџић, координатор пројекта. "Са системом кап по кап, који нас не кошта практично ништа, ми можемо принос врло лако да дигнемо на петнаест тона по хектару и да практично имамо, седам, седам и по тона нове вредности. То значи, двадесет милиона евра ће се више слити у џепове пољопривредника годишње, за две три године кад у потпуности заживи ова мера", рачуница је координатора пројекта.

У мачванским селима, кукурузом је засејано 20 хиљада, а сојом око три хиљаде хектара. Подстицај за набавку система за наводњавање пољопривредници добијају и за пострне усеве.

"Те културе полако уводимо у систем за наводњавање. Жеља је да пољопривредници удвостуче принос, односно удвоструче и приход, бар хиљаду евра по хектару, и да се наредних година тих 20.000 хектара ставе под систем за наводњавање, тако да не зависимо од временских прилика, од суше", каже Предраг Сретеновић, из Одељења за пољопривреду града Шапца.

Новац за куповину система кап по кап, регистрована пољопривредна газдинства могу добити за највише десет хектара. Уз ову меру, надлежни очекују да ће повришине које се наводњавају, већ ове године бити знатно веће.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво