Шумадијске домаћице удружено до пласмана поврћа

У условима отежаног пословања и ограниченог тржишта, највише су погођена мала пољопривредна газдинства. Продаје и прихода, од којих неретко живе читаве породице, готово да и нема. Зато је, Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља организовала акцију куповине домаћих намирница од жена које су носиоци пољопривредних газдинстава из руралних подручја Шумадије.

Традиционална српска зимница уз мало новотарија, џемови, слатка, сокови, донедавно су Шумадијским домаћицама обезбеђивали сигурну зараду. Ана Никодијевић из Овсишта користи поврће и воће са свог имања, купује и од комшија. За купце се изборила квалитетом и организовала кућну доставу.

"Oвих дана највише иду сирупи од зове, од коприве, домаћи џемови без шећера, матични сокови и све оно што наша лепа земља даје, салате, млади лук", каже Ана Никодијевић.

За разлику од ње која користи интернет продају, многе шумадијске домаћице не владају савременим технологијама. Регионална агенција за економски развој Шумадије, помогла им је да се умреже и удруже, ради заједничког наступа на тржишту. Различитим мерама, оснажила је жене, носиоце пољопривредних газдинстава у руралним подручјима.

"Ми смо решили да купимо једну количину робе  да на тај начин, фактички омогућимо, да једно шест домаћинстава која су учествовала у производњи добију неки мали приход у овом прелазном периоду", истиче Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Запослени у Агенцији купили су 850 килограма различитих домаћих производа. Пакети здраве, природне хране, подељени су припадницима полиције и комуналних служби.

"Да повећамо колико-толико имунитрет тих радника што су по цео дан изложени стресним ситуацијама, тешком физичком раду", каже Љубинко Аврамовић, ЈКП Шумадија Крагујевац.

"Ми радимо сваког дана на тој хигијени, хвала што се неко сетио, што су нам дали те производе", каже Драгољуб Петровић, ЈКП Шумадија Крагујевац.

А нови већ стижу - шарене се баште и расцветали воћњаци у Шумадији. Природа и домаћини раде свој посао. Добар пример и за друге, и двострука корист. Помоћ за градске службе али и  породична газдинства да одрже производњу и дођу до прихода.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво