Да ли ћемо остати без цвећа овог пролећа

Због пандемије коронавируса и уведеног ванредног стања повртари у Книћанским селима имају проблем јер већ пристигли расади се не могу продати као претходних година. Највећи проблем имају произвођачи расада цвећа које, би увелико требало де се сади у баштама и на терасама.

Млади брачни пар Милутин И Снежана Радојевић из села Пајсијевића  баве се производњом повртарског расада и расада сто хиљада врсти  биљака  у једанаест пластеника. Имају две тезге  на пијаци у Краљеву где су уназад три године продавали биљке, а имају и своје  сталне купце из целе Србије који су куповали на велико. Овај посао доносио им је добру зараду. Међутим, ове године продаја је веома опала.

"До 15. маја кажу да неже радити пијаце ,сналазимо се сада путем интернет ,нешто имамо муштерија И кући што нам опет не значи много. Ако буде оваква ситуација и даље цвеће ће остати непродато", каже Милутин Радојевић из Пајсијевића.

Исти проблем имају и комшије, брачни пар  Луковић је произвео 2000 расада паприка, пет хиљада парадајза, а узгајају и  холандске и ледене мушкатле. Како каже Стеван Луковић  своју производњу су лепо очували, али продаја сада иде тешко.

"Имам своје муштерије, продаја ми је загарантована, једини проблем ми је превожење робе, не могу да стигнем да све разнесем. И то ми је велики проблем", истиче Милутин Радојевић из Пајсијевића.

Ови произвођачи су фокусирани на рану производњу, а  април и мај су време када се очекивала зарада, наравно нису се надали епидемији. Сваки дан је сада борба како би се продало што више расада,  штета може да буде велика али ипак, надају  се добром. Ако не како кажу , уздају се у јесењу производњу.


четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво