Опала тражња свеже пастрмке из узгајивачница

Ванредно стање утицало је и на пад потражње свеже рибе у многим рибњацима који се баве узгојем пастрмке. У таквим околностима поједини проналазе пут до купаца, а размишљају о продају преко интернета, посебно онима који су се из града привремено одселили у викендице.

Рибњак породице Ђокић пројектован је за годишњу производњу од тридесет тона пастрмке. Међутим, производили су пет пута мање, а због тренутне ситуације, та фабрика под отвореним небом свела је продуктивност на тону и по рибе.

"Наш највећи посао посни дани, Васкршњег поста су, да кажемо пропали. Нема више славља, весеља, младенаца, великих куповина", каже Драгана Ђокић из Сече Реке.

Старе муштерије повремено и долазе, али поједини захтевају личну доставу, што повећава трошкове производње.

"А не можемо да одбијемо своје купце и по килограм, два однесемо. Купца морамо да испоштујемо", додаје Драгана.

У Сечој Реци код Косјерића пастрмка се узгаја у два рибњака. Ђокићи су пре шест, а Старчевићи пре двадесет година почели да се баве узгојем рибе поред реке Тмуше. Међу комшијама нема ривалитета, већ се узајамно помажу.
Деле заједнички и проблеме.  Јордан Старчевић каже да је у Србији за све оне који се баве тим послом последњих десет година, проблем храна.

"Буквално ти тајкуни неки који немају везе с производњом пастрмке, увозе храну. А нама не дају да ми увеземо храну. Ти можеш да одеш, ајде не мора да буде Немачка, можеш да одеш у Аустрију да купиш ауто и да увезеш, али храну за рибу не можеш да увезеш. Зато што је то толико јак лоби, нема шансе, значи. То су три, четири човека у Србији који раде и зна се њихова цифра и довиђења", наглашава Јордан Старчевић из Сече Реке.

Да је другачије, цена свеже пастрмке, која је сада пет стотина динара могла би бити нижа, тврди Јордан, који каже и да би томе могле доприпнети субвенције за рибаство.

"А кад би ми имали субвенције као што сви имају у окружењу. Босанци имају субвенције, Хрвати имају субвенције. Сви у окружењу имају субвенције на производњу пастрмке, само немамо ми. Само Србија нема, како не би? Значи, више би се риба куповала", додаје Јордан Старчевић из Сече Реке.

Док се не пронађе решење за проблеме, они који живе од рибарства у косјерићком крају размишљају и о личној достави за наруџбе преко интернета. Много је оних који су у ванредном стању живот у граду заменили боравком у викендицама. Али је најважније да ће бити рибе, па и за мачке које стално вребају поред рибњака.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво