Чардак у Делиблатској пешчари неће бити мигрантски центар

Покрајински штаб за ванредне ситуације донео је наредбу да се у насељу Чардак у Делибларској пешчари спроводи мера карантина ради сузбијања коронавируса. Претходно је, због пренасељености мигрантских центара у Србији, Комесаријат за избеглице требало да на том месту формира мигрантски центар, али су се тој одлуци успротивили мештани.

Мештани Делиблата блокирали су тракторима и аутомобилима пут који из њиховог села води ка насељу Чардак. Они не желе да се ту ни привремено населе мигранти, јер сматрају да им није место у заштићеном резервату природе.

"Чардак је игралиште за нашу децу, одмаралиште и рекреативни центар за припрему спортиста и није намењен за ту сврху", сматра Александар Ивачковић. 

"Чардак је сређен пре неколико година и ради се на томе да се обезбеде још већа средства да се још лепше уреди. Штета би била велика да сад дођу овде мигранти", каже Бојан Тајдић.

У општини Ковин сматрају да није добро да се Чардак претвори у мигрантски центар, јер то може утицати и на привредни развој овог места.

"Било би катастрофално за туризам и привреду општине Ковин и Јужног Баната. Ово заштитно добро којим газдују ‘Војводинашуме’ наш је основ за бављење туризмом и ми користимо у сваком моменту те потенцијале да бисмо привукли што више гостију", каже Петар Саменовић, туристички радник из Делиблата. 

"Овде сам да замолим људе да не праве никакве нереде, да их умирим док се не огласе надлежне институције и не преиспитају своју одлуку. Показујем и забринутост за здравље својих суграђана, јер нам је то сад најпрече", истиче председница Општине Ковин Сања Петровић.

Комесаријат за избеглице има проблем са пренасељеношћу мигрантских центара и неопходни су им нови слободни смештајни капацитети.

У Комесаријату кажу да планирају да Чардак привремено употребе за смештај миграната који би били насељени најдуже два месеца по укидању ванредног стања.

Због противљења мештана Делиблата, а у складу са последњим новим наредбама, Комесаријат за избеглице очекује да ће добити неки други слободан простор за смештај миграната, а да ће се Чардак искористити за друге намене док траје ванредно стање.