Најдужа тиква на свету порасла у Кикинди

Кикинда је позната по бундевама, а сада и по светском рекорду. Кикинђанин Горан Лазић заузео је место у Гинисовој књизи рекорда, јер је у својој башти однеговао најдужу тикву на свету.

Узгојем лудаја како Банаћани зову тикве, Кикинђанин Горан Лазић бави се тек од прошле године. Иако почетник, одгајио је лудају дугачку три метра и 95 центиметара, што је нови планетарни рекорд који је регистрован и Гинисовим сертификатом.

 

„Много љубави и труда сам уложио у цео тај посао. Испоставило се да је она прерасла три метра, да је стигла до земље, па сам онда морао да копам у земљи рупу метар и по дубине да јој не би зауставио раст. Нисам знао шта ћу с њом, шпалир је био три метра низак. Једноставно, то је кренуло као из воде да расте. Невероватно нешто“, објашњава Горан Лазић, власник најдуже тикве на свету.

Гинисова комисија потврдила је Лазићев успех у словеначком граду Мозирје, а Кикинђане не чуди да је рекордер из њихове вароши, јер овде се од 1986. одржавају Дани лудаје.

„Временом, како је манифестација протицала даље, нормално да су и људи били заинтересовани и узгајали са пуно већом љубављу и пажњом те тикве“, каже Драгиша Угарчина, организатор Дана лудаје.

„Као Србину, светском рекордеру и гинисовцу, драго ми је због нашег народа и због наше земље, што смо добри домаћини и добри пољопривредници“, наводи Гинисов рекордер.

Горан Лазић се спрема за нове успехе. Припрема конструкцију за узгој тикве дуге преко пет метара, а планира да узгаји и најтежу лудају. Набавио је семе за плод који би требао да буде тежи од тоне. Изазов – нови светски рекорди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво