Најдужа тиква на свету порасла у Кикинди

Кикинда је позната по бундевама, а сада и по светском рекорду. Кикинђанин Горан Лазић заузео је место у Гинисовој књизи рекорда, јер је у својој башти однеговао најдужу тикву на свету.

Узгојем лудаја како Банаћани зову тикве, Кикинђанин Горан Лазић бави се тек од прошле године. Иако почетник, одгајио је лудају дугачку три метра и 95 центиметара, што је нови планетарни рекорд који је регистрован и Гинисовим сертификатом.

 

„Много љубави и труда сам уложио у цео тај посао. Испоставило се да је она прерасла три метра, да је стигла до земље, па сам онда морао да копам у земљи рупу метар и по дубине да јој не би зауставио раст. Нисам знао шта ћу с њом, шпалир је био три метра низак. Једноставно, то је кренуло као из воде да расте. Невероватно нешто“, објашњава Горан Лазић, власник најдуже тикве на свету.

Гинисова комисија потврдила је Лазићев успех у словеначком граду Мозирје, а Кикинђане не чуди да је рекордер из њихове вароши, јер овде се од 1986. одржавају Дани лудаје.

„Временом, како је манифестација протицала даље, нормално да су и људи били заинтересовани и узгајали са пуно већом љубављу и пажњом те тикве“, каже Драгиша Угарчина, организатор Дана лудаје.

„Као Србину, светском рекордеру и гинисовцу, драго ми је због нашег народа и због наше земље, што смо добри домаћини и добри пољопривредници“, наводи Гинисов рекордер.

Горан Лазић се спрема за нове успехе. Припрема конструкцију за узгој тикве дуге преко пет метара, а планира да узгаји и најтежу лудају. Набавио је семе за плод који би требао да буде тежи од тоне. Изазов – нови светски рекорди.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 27. мар 2020, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

Pa gde je slika te tikve??

Ove sto ste prikazali nisu dugacke nego siroke!