Завршено пет километара нове обалоутврде код Шапца

Завршена је изградња насипа на Сави, дужине 5 км. Ова обалоутврда, изграђена средствима Европске уније, штитиће шабачки крај од високог водостаја Саве, који је у време мајских поплава 2014. забележен као рекордан.

Обала без бедема, село без заштите тако је на Чеврнитији забележено 1927. године. Придошли руски машиниста Иван Трејгут, организовао је мештане, и уз потврду стручности немачке фирме, за водну задругу изградио је и одржавао прву црпну станицу у шабачком крају на Сави. Фотографије из породичне архиве потомака, ретки су сачувани документи о почетку прављења насипа уз реку. О значају Руских градитеља мало се зна, али се не заборавља страх од поплаве пре 6 година и рекордних 666 центиметара водостаја Саве.

 

"Било је опасно, а сада мирно спавамо немамо никакве бојазни од воде. Бојазан је нестала са завршетком пет километара нове обалоутврде од Дреновца до Чеврнтије. Шабачки крај од Саве сада брани насип, широк у основи 50, на врху 6 метара. Више од годину и по дана, са преко 20 грађевинских машина, требало је за заштиту по највишим грађевинским стандардима", каже Милорад Бурмазовић из Дреновца.

Душко Војиновић, шеф градилишта "Југокоп Подриње" из Шапца каже да је овај насип урађен у слојевима: "Урађен је у 14 до 16 слојева, утрошено је 600.000 кубика земље, 300.000 кубика песка и негде 30.000 кубика ризле. Насип је сигуран, ми пружамо гаранцију, сваки слој је испитан".

Када се заврше приступни путеви и дораде на старом делу насипа овог лета, почеће и гарантни рок. Око 30.000 хектара обрадивог земљишта и више од 120.000 становника коначно је сигурно од поплава. За заштиту насипа задужен је чувар.

"Сваки дан обиђем насип, 10 километара је мој терен да не би животиње па и људи оштетили насип и касније када дође до високих вода да не би дошло до пробоја, сада је много лакше и много боље", каже Небојша Коларић из Водопривредног предузећа "Сава" у Шапцу.

Нов насип виши је од претходног за два метра и завршава се на Чеврнтији где је и пре скоро сто година започела прича о заштити од Саве. На Чеврнтији и гроб Руског грађевинца машинисте као потврда историје, али и залог будућим генерацијама за поштовање реке и бриге о обалоутврди.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво