Аплаузе освајају на светским сценама, трофеје доносе у Крагујевац

Крагујевачка музичка школа "Доктор Милоје Милојевић" сматра се једном од најбољих у земљи, а Одсек за хармонику је међу најбољима у свету. Ученици са тог одсека за годину дана донели су у Крагујевац четрдестак медаља и признања.

Њиховим наступима, аплаудирала је публика на најзначајнијим музичким сценама. Од Светског трофеја у Португалији, до италијанског Кастелфидарда, ученици Одсека за хармонику, само у години за нама, донели су у Крагујевац четрдестак медаља и признања.

"Ученици из Крагујевца и професори су јако познати у свету хармонике, као једни од најбољих свирача, а самим тим и најбољих професора", каже Стефан Димитријевић из Музичке школе "Др Милоје Милојевић" у Крагујевцу. "Кад наша конкуренција, наши ривали чују одакле долазимо, није им свеједно."

А за то итекако има разлога. Крагујевачки акордеонисти на такмичењу у Кастелфидарду стајали су раме уз раме са дупло старијим извођачима. Одмалена посвећени музици и свом инструменту, знају да је поред талента, апсолутна посвећеност, једини пут до успеха.

"Захтева много свакодневног рада, много одрицања. Устајемо раније, мало касније лежемо, вежбамо. Али има се времена и за град и школу и за све", истиче Петар Динчић.

Лука Симић каже да је задовољан успехом:

"Наравно да сам задовољан, зато што ми је то било прво, да кажем ватрено крштење, најјаче такмичење на које сам ишао, најјача категорија, зато што сам на свим ранијим такмичењима био у јуниорској, то јест, својој категорији."

Основну и средњу музичку школу у Крагујевцу похађа 1.200 ученика - на одсецима за све групе инструмената. Ту је и соло певање, па су Крагујевчани, први у Србији извели целовечерњу оперу.

Помажу и родитељи. Њиховим донацијама и средствима школе, купљен је нов полуконцертни клавир.

"Да бисмо имали добру наставу, морамо да имамо добра средства, односно добре инструменте", истиче Светлана Стојилковић, директорка Музичке школа "Др Милоје Милојевић". "То ће нам омогућити да у перспективи направимо велико међународно пијанистичко такмичење."

Око 160 запослених, знањем и залагањем, подржава своје ђаке. Путем који су они већ прошли, иду нови, даровити нараштаји. Неки ће на студије у Русију, Швајцарску, Италију. А, после школовања, кажу - правац кући - у Србију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво