Све о производњи воћа на једном месту: Саветовање у Гружи

У Гружи је одржао девето Саветовање воћара, које окупља највећи број произвођача из Централне Србије. Поред едукације и размене информација из савремене воћарске производње, циљ Саветовања је подизање квалитета воћарске производње у складу са достигнућима у ЕУ и свету.

Већина мештана гружанских села живи од воћарства, углавном од производње јабука, али и других врста воћа које извозе на инострано тржиште.

Породица Николић је организатор Саветовања у Гружи и највећи су произвођачи воћа јабука, боровница и нектарина у том крају. Такође производе и монтирају противградне мреже.

"И ове године имамо нешто ново што ћемо представити на саветовању", најавио је Немања Николић. "Ове године је то додатак за хидрауличну платформу, утоварну рампу за боксеве која ће олакшати бербу и комбиновани виљушкар за трактор."

Милица Миленковић дошла је  на Саветовање из Слатине крај Чачка. Ова 27-годишњакиња је дипломирани економиста и одлучила је да остане на селу и започне производњу боровница. У тај посао укључила се цела породица, и сада имају засад од три хектара.

"Прошле године смо имали прву бербу, око две тоне боровница", истиче Милица,. "Ове године очекујемо више. Дошли смо овде, у Гружу, да слушамо предавања, која су врло корисна нама који смо почетници као и некоме ко се до сада није бавио боровницом."

Гружа аграр окупља стручњаке и произвођаче на једном месту. На скупу је било шестсто учесника, а предавачи су искусни стручњаци из Србије и иностранства, из области савремене воћарске производње.

Као и сваке године, говорило се о најзаступљенијим врстама воћа у нашој земљи. Србија је трећа по производњи шљива у свету, ту смо негде и у производњи јабука, речено је на скупу.

"У Србији има око педесет милиона стабала шљиве", рекао је проф. др Франци Штампар са Биотехничког факултета у Љубљани. Међутим, у последњих петнаест година готово је преполовљен: пре деценију и по било је чак 80 милиона стабала.

Милан Лукић из Института за воћарство Чачак говорио је о будућности ове воћне културе. Боровница је и ове године апсолутни хит, и за њу су заинтересовани посебно млади воћари који су присуствовали предавањима.

И ове године организована је изложба, а како то традиција овог краја налаже, госте су дочекале и испратиле песмом девојчице из Груже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво